Wat is RVS?

RVS staat voor Roestvast Staal. Het is een staallegering die bestand is tegen corrosie en oxidatie, waardoor het een zeer duurzaam en langdurig materiaal is dat geschikt is voor een breed scala aan toepassingen. RVS wordt veel gebruikt in de industrie, de bouw, de voedselverwerkingssector en de medische sector vanwege zijn hoge weerstand tegen corrosie en de hygiënische eigenschappen. Hoewel niet helemaal juist, wordt de afkorting RVS ook wel eens uitgelegd als ‘Roestvrijstaal’.

Waarom RVS?

Roestvast staal (RVS) wordt steeds populairder als materiaal in moderne interieurs en keukens vanwege de industriële en strakke uitstraling en de duurzame eigenschappen. Hieronder volgen enkele mooie toepassingen van RVS in woningen en keukens:

 • RVS aanrechtblad: een aanrechtblad van RVS is niet alleen duurzaam en hygiënisch, maar zorgt ook voor een moderne en strakke uitstraling in de keuken.
 • RVS spoelbak: een spoelbak van RVS is zeer duurzaam en eenvoudig schoon te maken, wat het ideaal maakt voor gebruik in de keuken.
 • RVS keukenkastjes: keukenkastjes van RVS geven de keuken een moderne en strakke uitstraling en zijn zeer duurzaam.
 • RVS (achter)wandpanelen: RVS wandpanelen zijn duurzaam, hygiënisch en eenvoudig te reinigen en geven een moderne en industriële uitstraling aan de keuken.

RVS kan dus op vele manieren worden toegepast in woningen en keukens en zorgt voor een moderne en strakke uitstraling en is duurzaam en onderhoudsvriendelijk.

Soorten RVS

Er bestaan verschillende soorten roestvast staal (RVS) en het is belangrijk om het juiste type te kiezen, afhankelijk van de toepassing. Twee veelvoorkomende varianten van RVS zijn RVS 304 en RVS 316, die elk hun eigen kenmerken hebben.

RVS 304 wordt beschouwd als de huishoudkwaliteit en wordt vaak binnenshuis gebruikt voor onder andere keukeninrichting zoals aanrechtbladen en achterwanden. Dit type RVS is sterk, duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, waardoor het perfect is voor gebruik in de keuken. Het heeft ook een goede weerstand tegen corrosie en oxidatie, waardoor het bestand is tegen veelvoorkomende huishoudelijke zuren en chemicaliën.
RVS 316 daarentegen is de zuurbestendige kwaliteit van RVS. Het wordt vaak gebruikt buitenshuis en in omgevingen met agressieve chemicaliën en zuren, zoals in laboratoria. Dit type RVS heeft een hoger percentage molybdeen dan RVS 304, waardoor het beter bestand is tegen corrosie en oxidatie in zware omstandigheden.

Het belangrijkste verschil tussen RVS 304 en RVS 316 is hun corrosiebestendigheid, en de keuze hangt af van de specifieke toepassing. Voor huishoudelijke toepassingen in de keuken is RVS 304 de meest geschikte keuze, terwijl RVS 316 wordt aanbevolen voor industriële of laboratoriumtoepassingen met zware chemische belastingen.

Steeds meer RVS Maatwerk in de particuliere woning en moderne bedrijfsruimtes

Er zijn verschillende redenen waarom steeds meer wordt gekozen voor luxe keukens met RVS aanrechtbladen en onderstellen op maat.

 • Uniek ontwerp: Met RVS op maat in je keuken heb je de mogelijkheid om een uniek ontwerp te creëren dat perfect aansluit bij jouw persoonlijke stijl en wensen. Je kunt bijvoorbeeld de afmetingen, indeling, materialen en afwerkingen kiezen die passen bij jouw specifieke behoeften.
 • Duurzaamheid: RVS is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage en corrosie. Een maatwerk RVS aanrechtblad kan daarom een slimme investering zijn voor de lange termijn, omdat het lang meegaat en weinig onderhoud nodig heeft.
 • Hygiëne: RVS is een niet-poreus materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is en geen bacteriën of andere micro-organismen vasthoudt. Hierdoor is het een veilig en hygiënisch materiaal om in de keuken te gebruiken.
 • Hittebestendigheid: RVS is bestand tegen hoge temperaturen en kan worden gebruikt om warme pannen en ovenschalen op te plaatsen zonder beschadigd te raken. Hierdoor is het een praktisch materiaal voor keukenbladen.
 • Flexibiliteit: Met maatwerk heb je de vrijheid om de keuken aan te passen aan jouw specifieke wensen en behoeften. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een RVS aanrechtblad dat naadloos aansluit bij de rest van de keuken, of juist een opvallend ontwerp creëren met een contrastkleur of unieke afwerking.

  Kortom, er zijn verschillende redenen waarom iemand zou kiezen voor een RVS aanrechtblad op maat, waaronder de mogelijkheid voor een uniek ontwerp, duurzaamheid, hygiëne, hittebestendigheid en flexibiliteit.

RVS in restaurants en de industriële keuken

Behalve vanuit eerder genoemd hygiënisch oogpunt en natuurlijk de hittebestendigheid, gebruiken professionele keukens vaak RVS vanwege:

Duurzaamheid
: RVS is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie en oxidatie, waardoor het bestand is tegen slijtage door dagelijks gebruik. Dit maakt het een ideale keuze voor intensief gebruik in professionele keukens.

Esthetiek: RVS heeft een strak en modern uiterlijk dat goed past bij de professionele uitstraling van een keuken. Het is ook verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waardoor het aan verschillende smaken kan voldoen.

Resumerend, de professionele keuken gebruikt RVS vanwege de hygiënische eigenschappen, duurzaamheid, hittebestendigheid en esthetiek van het materiaal. RVS is een praktische keuze voor professionele keukens waarin voedselveiligheid, efficiëntie en duurzaamheid belangrijke factoren zijn.

Is het mogelijk RVS te (poeder)coaten?

Uiteraard is (poeder)coaten mogelijk. Er zijn verschillende redenen waarom iemand RVS zou willen coaten:

 • Uiterlijk: RVS is van nature een strak en modern materiaal, maar sommige mensen vinden het misschien te koud of onpersoonlijk voor hun smaak. Door RVS te coaten kan het uiterlijk van het materiaal worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van de klant.
 • Corrosiebestendigheid: Ondanks de goede corrosiebestendigheid van RVS kan het nog steeds corroderen onder bepaalde omstandigheden, zoals blootstelling aan zout water of chemicaliën. Door een coating aan te brengen, kan de corrosiebestendigheid van RVS worden verbeterd en kan de levensduur van het materiaal worden verlengd.
 • Bescherming: RVS kan gevoelig zijn voor krassen en beschadigingen, waardoor het oppervlak er na verloop van tijd dof en verweerd uit kan zien. Door een coating aan te brengen, kan het oppervlak worden beschermd tegen krassen, slijtage en beschadigingen.
 • Verhoogde grip: Sommige coatings kunnen een verhoogde grip bieden, waardoor RVS gemakkelijker te hanteren is. Dit kan vooral nuttig zijn in natte of gladde omgevingen.

 

Kortom, er zijn verschillende redenen waarom iemand RVS zou willen coaten, waaronder het aanpassen van het uiterlijk, het verbeteren van de corrosiebestendigheid, het beschermen van het oppervlak en het verhogen van de grip.